AANSCHAF NIEUWE PUP

 

In dit onderwerp bespreek ik wat tips bij het aanschaffen van een pup. De volgende onderwerpen komen aan bod.

 • Welk ras of hond is geschikt voor mij?
 • Waar moet u op letten bij het kopen van een pup?
 • Hoe combineer ik mijn werk met een pup?
 • Hoe maak ik een pup zindelijk?
 • Welk hondenspeelgoed is geschikt voor mijn pup?
 • Welke honden snacks zijn geschikt voor mijn pup?

Welk ras of hond is geschikt voor mij?

Voordat u een pup aanschaft moet u zich eerst gaan verdiepen welke hond of ras het beste bij uw situatie past. Woont u bijvoorbeeld in een flat? dan is een hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft niet geschikt, wat vaak gebeurd is dat deze honden hun energie niet kwijt kunnen en gaan slopen. Verdiep je dus goed in het “soort” hond, lees informatie over het ras, wat zijn de karakter eigenschappen van dit ras? en ook belangrijk wat zijn de erfelijke ziektes bij dit ras? als de hond namelijk 1 van deze erfelijke ziektes krijgt kan het behoorlijk wat dierenartskosten met zich mee gaan brengen, iets om rekening mee te houden. Indien u een kruising neemt verdiep u dan in de rassen die gekruist zijn met uw hond, vaak komen deze karakter eigenschappen op latere leeftijd tot uiting, op deze manier kunt u zich gaan verdiepen in de opvoeding van de hond of ervoor kiezen om op puppycursus te gaan. Indien u een besluit heeft genomen ga dan op zoek naar een goede fokker, op internet kunt u hier veel informatie over vinden, ook via facebook kunt u een oproep plaatsen bij een specifieke groep dat alleen gericht is op een bepaald ras, er zitten hier veel honden eigenaren die zelf ervaring hebben met goede fokkers en u op weg kunnen helpen. Schaam je niet om meerdere fokkers te benaderen en ze ook vragen te stellen. Sommige mensen kiezen ervoor om een hond uit het buitenland te halen, ik zelf ben hier geen voorstander van omdat de honden diverse ziektes o.a leishmania en tekenziektes kunnen meenemen vanuit het buitenland en dat pas later tot uiting kunnen komen. Verdiep je dus erg goed in de ziektes voordat je hond aanschaft vanuit het buitenland.


Waar moet u op letten bij het kopen van een pup?

Indien u een afspraak heeft gemaakt bij de fokker let dan goed op de volgende punten:

 • Ziet het er allemaal schoon uit? indien het nest helemaal bevuilt is zijn de pups vaak ook lastiger zindelijk te maken omdat ze gewend zijn dat hun nest altijd vuil is. Bovendien is het niet hygiënisch.
 • Is de moederhond aanwezig? dit is heel belangrijk voor de opvoeding van de pups, trap niet in verhalen dat de moederhond even weg gehaald is bij de pups i.v.m drukte vaak heb je dan te maken met een tussen handelaar.
 • Maken de pups een gezonde indruk? een gezonde pup is actief en nieuwsgierig,  kijkt helder uit zijn ogen, en maakt geen zieke indruk.
 • Zijn de pups goed gesocialiseerd? kruipen ze niet meteen in een hoekje als u binnen komt, of schrikken ze van geluiden zoals een dichtslaande deur of een telefoon die afgaat, vaak is dit een teken dat ze niet goed zijn gesocialiseerd of dat het hondje van nature erg angstig van aard is. Dit kan problemen gaan geven met de opvoeding.
 • De pups horen op een leeftijd van 8 weken wanneer ze het nest mogen verlaten al een vaccinatie gekregen te hebben en al meerdere keren te zijn ontwormt, ook is het verplicht dat de hond een chip heeft, controleer dit goed in het vaccinatieboekje of paspoort, let er ook op dat dit een Nederlands paspoort is.
 • Een goede fokker wilt dat de pups in goede handen komt, hij/zij zal vragen stellen over uw woonsituatie en u mag meerdere keren komen kijken naar de pup. Als de fokker geen interesse toont is dit vaak geen goed teken.

Hoe combineer ik mijn werk met een pup en hoe maak ik een pup zindelijk?

Het is heel belangrijk dat u zich beseft dat een pup opgevoed moet worden en zindelijk gemaakt moet worden. Ik raad zeker aan om een paar weken vakantie te nemen, minimaal 2 weken en aan uw baas te vragen of u tussendoor even naar huis mag om de pup uit te laten, natuurlijk is het helemaal mooi als u de hond mag meenemen.

Ik ben zelf voorstander van een bench, koop deze niet te groot, hoe groter de bench hoe meer ruimte de pup heeft om aan de ene kant zijn behoefte te doen en aan de andere kant te slapen, ze hoeven maar 1 stap vooruit en 1 stap achteruit te hoeven maken.  Zet geen voer of drinkbak in de bench, het blaasje van de pup moet nog getraind worden en als ze tussendoor water gaan drinken of gaan eten kunnen ze hun behoefde niet ophouden en gaan dat in de bench doen, een pup bevuilt zijn eigen bench namelijk niet behalve als hij niet goed gesocialiseerd is of het niet kan ophouden. Sommige kiezen ervoor een hele grote bench te nemen en aan de ene kant een plasmat neer te leggen en aan de andere kant een mandje, zodat de hond voldoende ruimte heeft, als u de hond wil aanleren om op een palsmat te blijven plassen is dit ook een optie maar als u uiteindelijk van de plasmat af wilt zal ik dit niet aanraden. In die 2 weken of langer dat u thuis bent om de pup zindelijk te maken doe hem dan korte stukjes in de bench en loop dan weg, kijk hoe de pup reageert erop, als hij/zij gaat janken negeer dit dan, hij/zij moeten leren alleen te blijven, doe dit steeds iets langer zodat je op een gegeven moment een uur kan weggaan zonder dat de hond de boel bij elkaar blaft. Plaats de bench wel op een plek waar bijvoorbeeld niet steeds katten lopen of mensen langs het raam, de hond voelt zich dan opgesloten en wilt eruit. Laat de hond NOOIT alleen met een kauwkluifje  of speeltje in de bench, je hebt dan kans op verstikking doordat ze er stukjes vanaf gaan scheuren en heel doorslikken. Het enige wat geschikt is om te geven in een bench is een juiste maat puppy KONG, deze kan je vullen met bijvoorbeeld KONG puppy pasta, zodra je weggaat geef je de KONG aan de pup, deze is dan afgeleid en heeft niet eens in de gaten dat je weggaat. Indien de hond een ongelukje heeft in huis, duw hem dan niet met zijn neus in zijn eigen ontlasting, de pup wordt dan bang voor je en dat werkt averechts, pak de pup op en neem hem/haar alsnog mee naar buiten, herhaal dit elke keer, ze moeten de logica krijgen waarom ze steeds naar buiten moeten als ze hun behoefde gedaan hebben, zodra de pup zijn behoefde buiten doet beloon hem/haar dan ook feestelijk met snoepjes, de hond krijgt door dat hij binnen niks krijgt en dat er buiten wel iets lekkers staat te wachten na zijn behoefde.


Welk hondenspeelgoed is geschikt voor mijn pup? 

Je hebt heel veel verschillende speeltjes op de markt voor pups, waar je op moet letten is dat het stevig materiaal is wat de pup niet makkelijk kan stuk trekken, flostouwen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze hier stukken aftrekken en dat kan ophopen in de darmen. Omdat pups gaan wisselen hebben ze wel erg veel kauw behoefde, speelgoed zoals het merk KONG of speelgoed met rubber zijn erg goed voor de kauw behoefde. Op onze webshop hebben we een assortiment samengesteld met puppyspeelgoed deze zijn allemaal geschikt, ik koop namelijk alleen artikelen in waar ik 100% achter sta.


Welke honden snacks zijn geschikt voor mijn pup?

Omdat pups erg veel kauw behoefde hebben zijn de botten gemaakt van runderhuid erg geschikt voor pups, let hierbij wel op de maat van het botje, het moet niet te groot maar ook niet te klein zijn. Gooi ook altijd het laatste stukje van het botje weg omdat ze dit vaak heel inslikken, op onze webshop staan bij elk botje of dat ook geschikt is voor pups. Puppytrainers zijn geschikt om te trainen, of snacks van 100% puur vlees zoals eendfilet of kipfilet ( knip dit wel in kleine stukjes ) geef ook niet in 1 x teveel snacks maar alleen om te trainen, anders heb je kans dat de pup dunne ontlasting krijgt. Geef kauwbotten altijd onder toezicht!

Honden en Warmte

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren.

Zorg ervoor dat uw hond bij warm weer in de schaduw kan liggen en laat hem of haar zeker nooit achter in een warme auto, tent of caravan. Dit betekend ook als u met de hond in de auto op reis gaat, de temperatuur in de auto stijgt ontzettend snel, en er zijn genoeg honden overleden terwijl ze samen met de baas onderweg waren naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk . Hou de hond ten aller tijden in de gaten, ik raad zeker aan een honden koelmat en honden koelhalsband te gebruiken als u op reis gaat.

Tips, honden koel houden tijdens de warme dagen:

 • Voldoende vers water aanbieden.
 • Bij extreem warm geen lange wandelingen te maken, indien u toch met de hond op pad wilt vermijd dan stukken met asfalt dit kan namelijk een temperatuur krijgen van 58 graden als het buiten 30 garden is! Laat uw hond lekker zwemmen maar ook hierbij opletten dat de hond zich niet te druk maakt, sommige honden zijn gek op water en blijven de hele dag spelen ondanks het warme weer, grijp dan in en laat hem of haar regelmatig uitrusten op een schaduwplek. Ga zeker niet wandelen met kort snuitige rassen, deze hebben al extra moeite met deze warme dagen.
 • Er zijn honden koelproducten op de markt zoals een honden koelmat of honden koelhalsband, gebruik dit echter wel onder toezicht zodat de hond er niet op kan gaan kauwen want het materiaal (dat koud water opneemt) is giftig. Een vochtige handdoek kan ook al uitkomst bieden. Ook is er leuk honden speelgoed waar water uitkomt, zoals een hondenfontein of speelgoed van het merk AFP.
 • Maak hondenijsjes, op internet kunt u de leukste recepten hiervoor vinden.
 • Ook in huis kan het erg warm worden, zorg ervoor dat het genoeg kan verkoelen door ventilatoren aan te zetten of ramen/deuren open te zetten.
 • Een hondenbad in de tuin ( op een schaduwplek ) vinden sommige honden ook erg fijn.